Sok koprive za bolju krvnu sliku

03/26/2015 10:04

Sok koprive se pravi od listova istoimene biljke. U proleće se beru gornji mladi listovi i koriste se za sok. Ovaj sok popravlja krvnu sliku. Mnogi ljudi su malo zbunjeni kad pomisle da će piti sok od koprive, jer je to ista ona biljka koju svi izbegavaju, da se ne bi opekli. Ali kopriva je jedna od najzdravijih biljaka u našim krajevima. Za branje normalno koristite rukavice. Budite oprezni i neće biti problema.

Sok koprive se može praviti na više načina. Prvi način je da se listovi koprive operu i ubace u sokovnik. Nagurajte malo više listova i pritisnite onim tučkom i uključite. Dobija se svež sok, predivne zelene boje, pun hlorofila.

Ako neko nema sokovnik, moguće je samleti listove koprive na mašinu za mlevenje mesa i opet će se dobiti sok. Doduše biće ga manje, ali to je to.

Treći način za pravljenje soka je pravljenje takozvanog infuza. Naime prokuva se voda, a onda se u vrelu vodu potope listovi koprive. To tako stoji preko noći, a onda se procedi i pije.

Vi možete izabrati neki od ovih načina za pravljenje soka od koprive, po želji. Ima mišljenja da je bolje da se popari u vreloj vodi nego da se uzima sirova, u slučaju da ne raste na sasvim čistom terenu.

Kopriva sadrži vitamine, minerale, a posebno gvožđe. To je biljka broj 1 za popravljanje krvne slike. Sem toga jača organizam, daje energiju, otklanja umor, koristi se protiv alergija i kakvih urinarnih infekcija.
Razmislite zašto bi koristili lekove iz apoteke za nadoknađivanje gvožđa, kad vam je kopriva, sasvim prirodna i efikasna nadohvat ruke.